Psytherapeut

PTSS

Leer om te gaan met traumatische ervaringen en veerkracht op te bouwen

Bij de behandeling van posttraumatische stressstoornissen (PTSS) werk ik met verschillende benaderingen om mensen te helpen herstellen van de negatieve effecten van traumatische gebeurtenissen. PTSS treedt op als reactie op een schokkende, traumatische gebeurtenis zoals een ongeval, geweld, oorlog, seksueel misbruik of natuurrampen. De behandeling is gericht op het verminderen van symptomen zoals herbelevingen, vermijding, prikkelbaarheid en negatieve gedachten en gevoelens. Een veelgebruikte en effectieve behandeling voor PTSS is Cognitieve Gedragstherapie (CGT). Het omvat verschillende technieken:

Exposure Therapie:

Dit houdt in dat de persoon geleidelijk wordt blootgesteld aan herinneringen aan de traumatische gebeurtenis, waardoor de angstreactie op die herinneringen afneemt.

Cognitieve Herstructurering:

Dit richt zich op het identificeren en uitdagen van negatieve en disfunctionele gedachten die verband houden met het trauma. Het doel is om realistischere en minder verstorende gedachten te ontwikkelen.

Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR):

EMDR is een specifieke therapie die zich richt op het verwerken van traumatische herinneringen door middel van gecontroleerde oogbewegingen of andere bilaterale stimulatie. Het doel is om de emotionele lading van de traumatische herinneringen te verminderen.

Mindfulness en Ontspanningstechnieken:

Technieken zoals meditatie, diepe ademhaling en progressieve spierontspanning kunnen helpen om angst en spanning te verminderen, en helpen bij het omgaan met symptomen van PTSS.

Educatie en Psycho-educatie:

Het begrijpen van wat PTSS is en hoe het werkt, kan helpen bij het normaliseren van symptomen en het bieden van hoop op herstel.

Neem contact op voor de mogelijkheden

De behandeling van PTSS is individueel afgestemd op de behoeften van de persoon en kan variëren afhankelijk van de ernst van de symptomen, de aard van het trauma en persoonlijke voorkeuren.